Rolling Stones

2. března 2009 v 10:36 | Harrisonka |  Rockové Kapely
The Rolling Stones je britská rokenrolová skupina v čele se zpěvákem Mickem Jaggerem. Vznikla v Londýně v roce 1962. Skupina se proslavila počátkem 60. let jako protipól skupiny The Beatles. Jádrem skupiny je zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards, kteří po různých změnách v obsazení skupiny působí v Rolling Stones dodnes. V žebříčku padesáti nesmrtelných interpretů rock'n'rollu časopisu Rolling Stone se kapela umístila na 4. místě.

První koncertní vystoupení, ještě jako Rollin' Stones (psáno s apostrofem) si kapela odbyla 12. června 1962 v klubu Marquee. Kapela se rozjela po klubech, aby o sobě dala vědět bělošským pojetím rhythm'n'blues. Díky image "zlých hochů" se ze skupiny brzy stala kultovní záležitost, protože prakticky všichni "strážci počestnosti" skupinu neustále obviňovali ze špatného vlivu na mládež a pošlapávání morálních hodnot.

Od počátku hráli drsněji a černošštěji než Beatles a své okolí neustále šokovali svým zjevem a chováním. 7. června 1963 pětice vydala svůj první singl "Come On" (od Chucka Berryho). V roce 1971 vzniklo slavné logo s vyplazeným jazykem, které vytvořil John Pasche.
The Rolling Stones vystoupili v Česku pětkrát, v letech 1990, 1995, 1998 a 2003 v Praze a v roce 2007 v Brně na brněnském výstavišti.


Dnešní sestava:
Mick Jagger - zpěv, harmonika
Keith Richard - kytara, zpěv
Ron Wood - kytara
Charlie Watts - bicí

Ostatní členové kapely:
Brian Jones - kytara, zpěv, harmonika
Ian Stewart - piano, klávesy
Carlo Little - bicí
Mick Taylor - kytara, zpěv

Diskografie:

1964The Rolling Stones

1965The Rolling Stones No. 2

1965The Rolling Stones Now

1965Out of Our Heads

1965December's Children

1966Aftermath

1966Big Hits (High Tide and Green Grass) (kompilace)

1967Got Live If You Want It

1967Between the Buttons

1967Flowers (pouze v USA)

1967Their Satanic Majesties Requiest

1968Beggar's Banquet

1969Through the Past Darkly (Big Hits Vol 2) (kompilace)

1969Let it Bleed

1970Get Yer Ya-Ya's Out (živě)

1971Sticky Fingers

1972Exile on the Main Street (2LP)

1973Goat's Head Soup

1974It's Only Rock'n'Roll

1975Made in the Shade

1976Black and Blue

1977Love You Live (2LP)

1978Some Girls

1980Emotional Rescue

1981Sucking in the Seventies

1981Tattoo You

1982Still Live (an American Concert) (živě)

1983Undercover

1986Dirty Work

1989Steel Wheels

1991Flashpoint

1993Jump Back - the Best of (kompilace)

1994Voodoo Lounge

1995Stripped

1997Rock'n'roll Circus (kompilace)

1997Bridges to Babylon

1998No Security (živě)

2002Forty Licks (kompilace; 2CD)

2004Live Licks (2CD; živě)

2005A Bigger Bang
2007Shine A Light (živě; soudtrack; 2CD)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
HIT NA TENTO TÝDEN: THE WHO - MY GENERATION