Březen 2009

Jimmy Page

3. března 2009 v 15:27 | Harrisonka |  Co řekli....
O SVÉ KARIÉŘE:

"Jakmile se Yardbirds rozhodli, že nebudou pokračovat, pak já jsem ale pokračovat chtěl. A posunout se někam dál. Celá věc spočívala v tom, založit kapelu, která by byla schopna hrát spolu. V té době byla kolem mne spousta skvělých hudebníků, kteří neměli kapelu. Klíč k úspěchu byl najít skupinu takovou, která by šlapala ve všech ohledech."

"Měl jsem hodně nápadů, ještě z působení v Yardbirds, kteří mě nechávali improvizovat na živých vystoupeních. Z toho jsem se hodně naučil a později vše použil u Led Zeppelin."

O PRODUCENTSKÉ PRÁCI:

"Mnoho lidí mě vidí jen jako kytaristu, ale já na sebe pohlížím i z jiných stránek. Jako na někoho, kdo byl schopen držet kapelu a tlačit ji dál během kariéry. Zachytil jsem to nejlepší z našich vystoupení, z našeho vývoje jako producent."

O SVÉM VZTAHU K DROGÁM:

"Nemohu mluvit za ostatní členy kapely, ale pro mě osobně byly drogy osobní záležitostí, měl si právo začít i právo skončit."

"Nelituji toho vůbec, protože když jsem potřeboval být opravdu soustředěný, opravdu jsem soustředěný byl. To je to."


Queen - The Cosmos Rocks

2. března 2009 v 20:31 | Harrisonka |  Nová Alba

Datum vydání: 15. září 2008
Labely: Parlophone, Hollywood
Producenti: Brian May, Roger Taylor, Paul Rodgers
Délka alba: 58:46

STOPY:

Cosmos Rocking
Time to Shine
Still Burning
Small
Warboys
We Believe
Call Me
Voodoo
Some Things That Glitter
C-lebrity
Through the Night
Say It´s Not True
Surf´s Up...School´s Out!
Small Reprise
Runaway

Pokud mohu přidat svůj názor je toto album velmi dobré, když přihlédneme k tomu, že kapela jej vydala po dlouhé odmlce, navíc bez svého legendárního zpěváka Freddieho Mercuryho, který dodával kapele cosi nepopsatelného. Navíc chybí i další člen z původní sestavy - baskytarista John Deacon. Ale i přesto jak říkám, je toto album víc než jen nadprůměrné. Brian dává své kytaře pořádně zabrat a Roger se zase blýská svým úžasným hlasem, který propůjčil několika písním. Co se týká vrcholu alba, tak tím bych označila písničku C-lebrity, která má slušný hitový potenciál. Má opravdu šťávu a šmrnc, kterou by měl slušný singl mít.

PÍSNIČKA C-LEBRITY



40. léta aneb první tiché náznaky rocku

2. března 2009 v 15:47 | Harrisonka |  Historie Rocku
Největšího rozmachu se tomuto žánru samozřejmě dostalo v 60. a 70. letech, zejména zásluhou kapel jako Beatles a Rolling Stones, ale úplné začátky a první rockové výkřiky je nutno hledat o mnoho let dříve.

Vrátíme se nyní do 40. let 20. století a zde právě lze nalézt počátek rockové hudby. Je pravdou, že v této době byl rock bezesporu menšinovým žánrem a s jistotou můžeme najít jen pár umělců, kteří hráli nějaký z rockových žánrů. Jestliže interpretů bylo pomálu, vydávaných desek bylo ještě méně. Přesto se ve 40. letech pár průkopníků našlo.

Rockeři se vyskytovali především mezi černošskými hudebníky, kteří však kromě rocku hráli i blues a to z větší části. Patřili k nim například Dave Bartholomew, Ruth Brownová, The Clovers, Fats Domino. Právě tyto umělce můžeme označit za průkopníky, kteří vstoupili do vod rocku a především bluesu, který se stal nesporně základním kamenem pro pozdější rock.

Březen 2009

2. března 2009 v 11:15 | Harrisonka |  Nejbližší Akce

NAZARETH


Datum: 4.3. 2009
Místo konání: Praha, Lidový dům Kbely
Čas: 20:30h

Kapela Nazareth koncertem v Praze zahajuje své evropské koncertní turné.

AC/DC

Datum: 17.3. 2009
Místo konání: Praha, O2 Arena
Lístky: Koncert je již dávno vyprodaný. Tak nezbývá než doufat, že AC/DC se sem znovu za čas vrátí.


Keith Richards

2. března 2009 v 10:46 | Harrisonka |  Rockové Legendy
Kontroverzí postava světového rocku, sólový kytarista Stonů se narodil 18. prosince 1943 v Dartfordu. Jeho život ovládal vždy nejen rock, ale také divoký způsob života - drogy, alkohol a různé excesy. Keith nikdy neměl problém zapálit si cigaretu třeba přímo na jevišti a přitom v klidu hrát.

Pro Rolling Stones je však tento chlapík stejně důležitý jako zpěvák Mick Jagger. Nejen, že na nahrávkách Stones můžeme slyšet jeho kytaru, přispívá také jako textař. Z počátku své kariery používal jméno Keith Richard a to díky manažerovi Rolling Stones Andrewovi Loog Oldhamovi, který záměrně odstranil ono koncové -s z jeho příjmení. A důvod? Jméno bez -s tak více připomínalo Cliffa Richarda. Richards však později začal -s opět použivat. Keith je někdy nazýván jako "The Human Riff" nebo "Keef Richard".

Kromě hraní v Rolling Stones se pohybuje Keith i v jiných vodách. Produkuje alba jiných kapel a výrazně spolupracuje nebo dříve spolupracoval s kapelami a umělci jako např. Max Romeo, Hubert Sumlin, Les Paul, Tom Waits, Bono a The Edge, Nona Hendryx, Jimi Hendrix nebo Aretha Franklin.

Před nedávnsem vrhl i do filmu, zahrál si v posledním díle Piráti z Karibiku s Johny Deppem.


Rolling Stones

2. března 2009 v 10:36 | Harrisonka |  Rockové Kapely
The Rolling Stones je britská rokenrolová skupina v čele se zpěvákem Mickem Jaggerem. Vznikla v Londýně v roce 1962. Skupina se proslavila počátkem 60. let jako protipól skupiny The Beatles. Jádrem skupiny je zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards, kteří po různých změnách v obsazení skupiny působí v Rolling Stones dodnes. V žebříčku padesáti nesmrtelných interpretů rock'n'rollu časopisu Rolling Stone se kapela umístila na 4. místě.

První koncertní vystoupení, ještě jako Rollin' Stones (psáno s apostrofem) si kapela odbyla 12. června 1962 v klubu Marquee. Kapela se rozjela po klubech, aby o sobě dala vědět bělošským pojetím rhythm'n'blues. Díky image "zlých hochů" se ze skupiny brzy stala kultovní záležitost, protože prakticky všichni "strážci počestnosti" skupinu neustále obviňovali ze špatného vlivu na mládež a pošlapávání morálních hodnot.

Od počátku hráli drsněji a černošštěji než Beatles a své okolí neustále šokovali svým zjevem a chováním. 7. června 1963 pětice vydala svůj první singl "Come On" (od Chucka Berryho). V roce 1971 vzniklo slavné logo s vyplazeným jazykem, které vytvořil John Pasche.
The Rolling Stones vystoupili v Česku pětkrát, v letech 1990, 1995, 1998 a 2003 v Praze a v roce 2007 v Brně na brněnském výstavišti.


Dnešní sestava:
Mick Jagger - zpěv, harmonika
Keith Richard - kytara, zpěv
Ron Wood - kytara
Charlie Watts - bicí

Ostatní členové kapely:
Brian Jones - kytara, zpěv, harmonika
Ian Stewart - piano, klávesy
Carlo Little - bicí
Mick Taylor - kytara, zpěv

Diskografie:

1964The Rolling Stones

1965The Rolling Stones No. 2

1965The Rolling Stones Now

1965Out of Our Heads

1965December's Children

1966Aftermath

1966Big Hits (High Tide and Green Grass) (kompilace)

1967Got Live If You Want It

1967Between the Buttons

1967Flowers (pouze v USA)

1967Their Satanic Majesties Requiest

1968Beggar's Banquet

1969Through the Past Darkly (Big Hits Vol 2) (kompilace)

1969Let it Bleed

1970Get Yer Ya-Ya's Out (živě)

1971Sticky Fingers

1972Exile on the Main Street (2LP)

1973Goat's Head Soup

1974It's Only Rock'n'Roll

1975Made in the Shade

1976Black and Blue

1977Love You Live (2LP)

1978Some Girls

1980Emotional Rescue

1981Sucking in the Seventies

1981Tattoo You

1982Still Live (an American Concert) (živě)

1983Undercover

1986Dirty Work

1989Steel Wheels

1991Flashpoint

1993Jump Back - the Best of (kompilace)

1994Voodoo Lounge

1995Stripped

1997Rock'n'roll Circus (kompilace)

1997Bridges to Babylon

1998No Security (živě)

2002Forty Licks (kompilace; 2CD)

2004Live Licks (2CD; živě)

2005A Bigger Bang
2007Shine A Light (živě; soudtrack; 2CD)



Stránky opět v provozu ZDE!!!

2. března 2009 v 10:26 | Harrisonka
Vážení návštěvníci, rozhodla jsem se, že stránky ponechám zde a budu v nich tady pokračovat. Takže opět začínám přidávát nové články, aktuality a další věci ze světa rocku.

Příjemný den. Harrisonka.
HIT NA TENTO TÝDEN: THE WHO - MY GENERATION